Muzeul tecucean redeschide programul de cercetări arheologice


După mai bine de cinci ani de …,,tăcere”, Muzeul de Istorie ,,Teodor Cincu”- Tecuci, finanțează un șantier de săpături arheologice în site-ul de la Negrilești.

Cercetarea care se va desfășura pe o perioadă de aproximativ 15 zile este coordonată de muzeograful tecucean Paul Ciobotaru, împreună cu Ilie Costel, muzeograf la Muzeul ,,Paul Păltănea” Galați, ambii specialiști în arheologie. Săptămâna viitoare este așteptat la Tecuci și Adrian Formanciuc, specialist la Muzeul de Istorie și Etnografie din Cahul, invitat să se alăture grupului, cu ocazia vizitei în Republica Moldova a delegației conduse de primarul Tecuciului, ing. Cătălin Constantin Hurdubae.

Muzeul de istorie Teodor Cincu Tecuci - Situl Arheologic Negrilesti iul 2017

Situl arheologic Negrilești – Curtea Școlii este situat pe o terasă înaltă a râului Bârlad, în nordul satului și ocupă o suprafață de 12 ha, aflată în proprietatea școlii gimnaziale și  a unor cetățeni din localitate.

Situl a fost identificat în anul 1981, când s-au făcut și primele sondaje, iar din anul 2007 au fost efectuate cercetări preventive de către muzeele de istorie din Tecuci și Galați. În urma acestor cercetări, la care au participat și studenți de la Facultatea de Istorie a Universității ,,Dunărea de Jos” Galați au fost identificate urmele unor așezări civile din neoliticul timpuriu (cultura Starčevo Criș), bronzul târziu (cultura Noua), epoca migrațiilor (cultura Sântana de Mureș-Cerneachov), evul mediu timpuriu (sec. VIII-X) și epoca modernă.

Printre complexele cele mai importante descoperite până acum în aşezarea de tip Sântana de Mureş – Cerneachov sunt cuptoarele de ars ceramică. Multitudinea şi varietatea ceramicii reprezintă gradul înalt de practicare şi de dezvoltare a meşteşugului olăritului la care au ajuns comunităţile umane, în prima jumătate a mileniului I p. Chr.

         Cele 6 cuptoare de ars ceramica descoperite din 1981 până în 2016 dovedeasc că locuirea civilă din perioada sec. IV-V p. Chr., din acest perimetru, a reprezentat un adevărat centru economic cu o anumită importanță în zonă, olăritul cunoscând un interes deosebit.

Viorel  Burlacu

Manager- Muzeul de Istorie

,,Teodor Cincu” Tecuci


Total Page Visits: 712 - Today Page Visits: 1

Comentariile sunt închise.