Tecuciul marchează ziua UNIRII Basarabiei cu România printr-o serie de manifestări ale administrației locale și ale instituțiilor de cultură începând cu 24 martie
Camera Deputaților a aprobat marți, 14 martie 2017, proiectul de lege propus de deputatul PMP, Eugen Tomac, privind declararea zilei de 27 martie, ziua unirii Basarabiei cu România în anul 1918, ca zi de sărbătoare națională.
Conform actului normativ, ziua de 27 martie poate fi marcată de autoritățile centrale și locale, organizații neguvernamentale, muzee, reprezentanțele României în străinătate, prin evenimente și manifestări publice și cultural-științifice.
Autoritățile centrale și locale vor lua măsuri ca în ziua de 27 martie să fie arborat drapelul României și pot sprijini material și logistic manifestările prilejuite de această sărbătoare.
Cu acest prilej, administrația locală a municipiului Tecuci a adresat o invitație, domnului Nicolae Dandiș, Primarul orașului Cahul, Republica Moldova, de a participa, în municipiul nostru, la manifestările dedicate împlinirii a 99 de ani de când Sfatul Țării a votat unirea Basarabiei cu România.
Vineri, 24 martie, ora 17.00, la Sala de spectacole Ion Petrovici din Tecuci, va avea loc un recital extraordinar susținut de Gheorghe Țopa, artist emerit al Republicii Moldova.
Sâmbăta, 25 martie, ora 11.00, la Muzeul de Istorie „Teodor Cincu”, va avea loc sesiunea de comunicări „Basarabia 99-istoria care nu se uită”.
La eveniment vor rosti alocuțiuni: Dr. Constantin Corneanu – Preşedinte Asociaţia Europeană de Studii Geopolitice şi Strategice „Gheorghe I. Brătianu”, Conf. univ. Ion Gheleţchi – Universitatea de Stat „B. P. Haşdeu” – Cahul, Gabriela Pamfile – Profesor Colegiul Naţional „Spiru Haret”-Tecuci, Cristian Pohrib – Preşedintele Centrului Transfrontalier de Conexiune.
În continuare, sâmbătă, ora 13, este convocată o întâlnire informală a delegației de la Cahul cu membrii Consiliului Local Tecuci.